Oryginalny niemiecki makowiec z twarogiem – od teraz to mój nr 1 wśród ciast. Lepiej zapisz przepis

Do małego garnka dodaj mak, zimne mleko, masło i cukier. Wymieszaj składniki. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż do wrzenia.

Nie przerywając mieszania i gotowania, dodawaj stopniowo kaszę mannę. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia na co najmniej 20 minut.

W międzyczasie połącz jajko z twarożkiem, dodaj szczyptę soli. Zmiksuj na gładką masę. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Nie przerywając miksowania, dodawaj masę makową do twarogu. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Przesianą mąkę połącz z cukrem i szczyptą soli. Dodaj masło, połącz masę dokładnie przy pomocy miksera lub dłoni. Masa powinna być stosunkowo sucha.

error: Treść zabezpieczona !!