Oryginalny niemiecki makowiec z twarogiem – od teraz to mój nr 1 wśród ciast. Lepiej zapisz przepis

To oryginalne i ciekawe danie pochodzi prosto od naszych zachodnich sąsiadów, gdzie jest cenionym przysmakiem.

Wysokie, chrupiące ciasto z aksamitnym, kremowym nadzieniem makowo-twarogowym to coś, co na pewno mile zaskoczy Ciebie i Twoją rodzinę! Spróbujesz raz i już zawsze będziesz go piec, to pewne! Przepis nie jest skomplikowany, a makowiec na pewno się uda, jeśli zastosujesz się dokładnie do wszystkich zaleceń.

Składniki – ciasto: 

  • 190 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 90 g masła
  • Szczypta soli

Składniki – nadzienie:

  • 450 ml zimnego mleka
  • 90 g cukru
  • 60 g masła
  • 100 g sypkiego maku
  • 90 g kaszy manny
  • 1 jajko
  • 150 g twarogu
  • Szczypta soli

Wykonanie:

error: Treść zabezpieczona !!