Przepis na ciasto z jabłkami i makiem sprzed 50 lat.

To ciasto jest w naszej rodzinie od kilku lat, przepis na nie przekazała mi moja babcia, która była znaną cukierniczką.

Składniki:

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 proszek do pieczenia
  • trochę skórki z cytryny
  • 1 jajko
  • 50 g kwaśnej śmietany lub 5 łyżek słodkiej śmietany lub 5 łyżek mleka

Nadzienie:

  • 1 kg startych jabłek
  • cukier do smaku
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • rodzynki
  • skórka cytrynowa

Dodatkowo:

  • 1 żółtko do posmarowania.

Przygotowanie:

Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Wyrobić ciasto na desce.

Pokrój go na 2 równe części. Ciasto nie musi odpoczywać, łatwo się nim pracuje. Przetrzyj arkusz 30 x 40 cm masłem.

Rozwałkuj jedną część ciasta i użyj wałka do ciasta, aby przenieść ją na blachę do pieczenia. Ułożyć lekko sprasowane jabłka. Wyreguluj, dodaj cukier, dodaj rodzynki, cynamon i skórkę z cytryny. Przykryć drugim arkuszem.

Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem i widelcem zrobić na nim fałdy. Pieczemy w 190°C na złoty kolor (ja piekę 30 minut). Na ciasto wiśniowo-makowe mielę 50 dkg maku.

Dodaję cukier i rozpuszczam z odrobiną mleka, aby można było je rozsmarować na cieście, a na wierzchu wisienki. Robię to ciasto od lat, jest dobrze zrobione i pyszne. Życzymy smacznego! 🙂


error: Treść zabezpieczona !!