Przepis na ciasto z jabłkami i makiem sprzed 50 lat.
87
To ciasto jest w naszej rodzinie od kilku lat, przepis na nie przekazała mi moja babcia, która była znaną cukierniczką.
Składniki:
Ciasto:
600 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia
trochę skórki z cytryny
1 jajko
50 g kwaśnej śmietany lub 5 łyżek słodkiej śmietany lub 5 łyżek mleka
Nadzienie:
1 kg startych jabłek
cukier do smaku
cukier waniliowy
cynamon
rodzynki
skórka cytrynowa
Dodatkowo:
1 żółtko do posmarowania.
Przygotowanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Wyrobić ciasto na desce.
Pokrój go na 2 równe części. Ciasto nie musi odpoczywać, łatwo się nim pracuje. Przetrzyj arkusz 30 x 40 cm masłem.
Rozwałkuj jedną część ciasta i użyj wałka do ciasta, aby przenieść ją na blachę do pieczenia. Ułożyć lekko sprasowane jabłka. Wyreguluj, dodaj cukier, dodaj rodzynki, cynamon i skórkę z cytryny. Przykryć drugim arkuszem.
Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem i widelcem zrobić na nim fałdy. Pieczemy w 190°C na złoty kolor (ja piekę 30 minut). Na ciasto wiśniowo-makowe mielę 50 dkg maku.
Dodaję cukier i rozpuszczam z odrobiną mleka, aby można było je rozsmarować na cieście, a na wierzchu wisienki. Robię to ciasto od lat, jest dobrze zrobione i pyszne. Życzymy smacznego! 🙂