Babcia nauczyła mnie, jak szybko lepić pierogi. Oto instrukcja krok po kroku

Pierogi to jedno z najbardziej rozpoznawalnych polskich dań poza granicami naszego kraju.

Duża ilość kombinacji nadzienia sprawia, że praktycznie każdy znajdzie swój ulubiony rodzaj tej potrawy. Przygotowanie pierogów zajmuje jednak sporo czasu, a mozolne sklejanie jeden za drugim powoduje, że wielu z nas rezygnuje z samodzielnego przyrządzenia posiłku.

Jak zatem przyspieszyć proces sklejania pierogów i ułatwić sobie gotowanie?

Jak szybko lepić pierogi? 

Na początku należy rozwałkować ciasto ( na grubość 2-3 mm ), nie zapominając o podsypaniu z obu stron mąką, aby nie przywierało ono do stolnicy.

Na dolnej części ciasta układać w jednym rzędzie po łyżeczce farszu. Pamiętajmy o zachowaniu odpowiednich odległości na szerokość szklanki którą będziemy wykrawać.

Następnie zawijając jednorazowo ciasto przykryć nałożony farsz.

Powinniśmy otrzymać postać rulonu. Na końcu za pomocą palców skleić ze sobą górną i dolną warstwę.

Ostatnim krokiem jest wykrajanie pierogów ze zwiniętego ciasta.

Można do tego użyć dowolnej szklanki lub specjalnej formy.

Warto również sprawdzić czy pierogi nie rozkleiły się w poszczególnych miejscach. Jeśli tak należy docisnąć palcami szczeliny, aby zapobiec wypłynięciu farszu podczas gotowania.


error: Treść zabezpieczona !!