Przepis od emerytowanej kucharki w stołówce szkolnej. Ekspresowe pierogi leniwe. Wychodzą przepysznie.

Przepis na pierogi leniwe jest stary jak świat, choć poszczególne opisy różnią się między sobą minimalnie. Najważniejsze, że to danie proste, sycące i bardzo smaczne. Przepis prosto z bloga „Kuchenny kredens”.

Składniki

  • 250 g twarogu (półtłusty lub pełnotłusty)
  • 2 jajka
  • od kilku łyżek do pół szklanki mąki
  • łyżka masła

Dodatkowo:

  • cukier
  • masło
  • zrumieniona bułka tarta

Przepis

Wstawić do gotowania duży garnek (najlepiej szeroki) osolonej wody. W czasie, gdy woda się gotuje, zagnieść ciasto. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę. Twaróg rozetrzeć z łyżką masła i żółtkami. Wymieszać z 4-5 łyżkami mąki.

Dodać ubitą pianę z białek i na wysypanej grubo mąką stolnicy zagnieść ciasto, podsypując w miarę potrzeby mąką, by dało się formować (z ilością mąki nie przesadzać, inaczej kluski wyjdą twarde). Z ciasta uformować długi wałek, spłaszczyć i ponacinać delikatnie z wierzchu nożem kratkę.

Kroić w ukośnie małe pierożki i wrzucać na wrzącą wodę. Gdy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową i od razu podawać polane roztopionym masłem i zrumienioną bułką tartą lub posypane cukrem.

error: Treść zabezpieczona !!