Te pyszne leniwe pierogi z twarogiem robi się bez użycia mąki. Dzieciom i mężowi spodobają się czyste ręce i stół.

Wykonanie tradycyjnych pierogów może zająć dużo czasu. Oto przepis na leniwe pierogi. Zaoszczędzisz w ten sposób dużo czasu i możesz wykorzystać ten sam przepis bez mąki.

Do przygotowania tego dania potrzebne będą następujące produkty:

  • 0,5 kg twarogu
  • 1 do 2 jajek, w zależności od konsystencji ciasta
  • 5-6 łyżeczek semoliny
  • 10 g cukru waniliowego
  • 25 g masła
  • cukier – według uznania

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotuj twaróg. Jeśli twaróg jest bardzo wilgotny, możesz odcisnąć z niego nadmiar wody. W tym celu użyj kawałka gazy i złóż ją kilka razy. Następnie ciasno zawinąć w nią twaróg.

W dużej misce wymieszać twaróg z cukrem, cukrem waniliowym i kaszą manną. Mieszankę należy odstawić na około 5-10 minut.

Rozłóż ciasto na płaskiej blasze. Ciasto powinno mieć wysokość ok. 1,5-2 cm.

Za pomocą łyżki podzielić ciasto na małe kawałki, a następnie wrzucić je do wrzącej, osolonej wody.

Gotować przez około 1-1,5 minuty. Ugotowane pierogi przełóż na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Pierogi leniwe można podawać z masłem lub kwaśnym mlekiem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!