Wychodzą idealnie – przepis z notatnika mojej babci. Kluski leniwe – kocham ten smak.
70
Kto z nas nie kocha tego smaku? Jednym kojarzy się z dzieciństwem, inni do dziś uwielbiają nimi urozmaicać swoje menu.
Zapraszam Cię do skorzystania z prostego przepisu na niezwykle pyszne danie. Może być podane na słodko, ale dzięki zawartości twarogu pasuje idealnie na śniadanie lub kolację, a nawet na obiad.
Będą Ci potrzebne:
0,5 kg twarogu (najlepiej domowej roboty),
1-2 jajka,
1-1,5 szklanki mąki,
3 łyżki rozpuszczonego masła,
szczypta soli,
2-3 łyżki cukru (opcjonalnie),
śmietana do smaku.
A teraz do dzieła!
Twaróg przetrzyj przez sito. Dołącz jajka, masło, sól i – jeśli chcesz go użyć – cukier. Wymieszaj całość, po czym dodaj mąkę. Zagnieć z tego dosyć jednolite ciasto.
Stół lub stolnicę posyp mąką. Pokrój ciasto na dwie części. Każdą z nich uformuj w rulon, delikatnie spłaszcz i pokrój nożem na mniejsze kawałki.
Wrzucaj do wrzącej osolonej wody i gotuj pierogi do momentu wypłynięcia na powierzchnię.