Skradziono moje serce leniwym bułgarskim przysmakiem – niezapomniany smak, aksamitna konsystencja, zapisz to.

Być może miałeś okazję skosztować znanej potrawy o nazwie „Banitsa” podczas swojego pobytu w Bułgarii. Jest to danie złożone z cienkich warstw placków z ciasta filo, pomiędzy którymi umieszcza się różnorodne nadzienia.

Istnieje wiele odmian tego deseru. Niektórzy posmarowują nadzieniem ciasto filo, a następnie zwijają je w wałeczek i układają na okrągłej tacy, tworząc spiralę. Dzisiaj prezentujemy najłatwiejszą odmianę bułgarskiej Banitsy. Jej subtelna konsystencja oraz wyborny smak z pewnością zaskoczą niejednego smakosza.

Składniki :

  • Twaróg (200 g)
  • Masło (50 g)
  • Lawasz (1-2 placki)
  • Jaja (2 sztuki)
  • Mleko (70 ml)
  • Śmietana kwaśna (2 łyżki)
  • Sól i pieprz (mielony czarny) do smaku

Przygotowanie:

Jaja mieszamy z mlekiem, solą, pieprzem, twarogiem.

Lawasz kroimy na porcje.

W formie ułożyć warstwy: lawasz, farsz, masło.

Na górze lawasza nałożyć śmietanę kwaśną (lub mleko/kefir).

Piec w 180°C przez 35-45 minut.

Życzymy smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!