Być może miałeś okazję skosztować znanej potrawy o nazwie „Banitsa” podczas swojego pobytu w Bułgarii. Jest to danie złożone z cienkich warstw placków z ciasta filo, pomiędzy którymi umieszcza się różnorodne nadzienia.
Istnieje wiele odmian tego deseru. Niektórzy posmarowują nadzieniem ciasto filo, a następnie zwijają je w wałeczek i układają na okrągłej tacy, tworząc spiralę. Dzisiaj prezentujemy najłatwiejszą odmianę bułgarskiej Banitsy. Jej subtelna konsystencja oraz wyborny smak z pewnością zaskoczą niejednego smakosza.
Składniki :
Twaróg (200 g)
Masło (50 g)
Lawasz (1-2 placki)
Jaja (2 sztuki)
Mleko (70 ml)
Śmietana kwaśna (2 łyżki)
Sól i pieprz (mielony czarny) do smaku
Przygotowanie:
Jaja mieszamy z mlekiem, solą, pieprzem, twarogiem.
Lawasz kroimy na porcje.
W formie ułożyć warstwy: lawasz, farsz, masło.
Na górze lawasza nałożyć śmietanę kwaśną (lub mleko/kefir).