Zrywaj jej kwiaty, aby poradzić sobie z wieloma dolegliwościami: Dobroczynna roślina, którą posiadasz we własnym ogrodzie.

Malwy (łac. Alcea)  to rośliny o efektownych i zjawiskowych kwiatach. Nie każdy wie, że te byliny posiadają również prozdrowotne właściwości! 

Różne części rośliny, takie jak łodyga, kwiaty, czy liście wydzielają śluz, który w doskonały sposób radzi sobie z podrażnieniami błony śluzowej. Tworzy na niej film ochronny odpowiadający za walkę z wyschniętym gardłem. Malwa może być stosowana na surowo lub po uprzedniej obróbce w postaci duszenia, suszenia, gotowania oraz pieczenia.

Właściwości malwy:

  • złagodzenie stanów zapalnych w jamie ustnej, działanie wspomagające podczas mokrego kaszlu, dzięki rozpuszczaniu śluzu, zmniejszenie podrażnienia wywołanego stosowaniem niektórych leków czy silnych substancji,
  • zapobieganie infekcjom wirusowym i bakteryjnym w obrębie jamy ustnej, gardła oraz krtani,
  • przyspieszenie procesu gojenia ran dzięki ich dezynfekcji, łagodzenie skutków oparzeń,
  • niwelowanie obrzęku, uczucia świądu,
  • zwiększenie odporności układu immunologicznego, wspieranie profilaktyki przeciwko grypie,
  • działanie detoksykujące, antyseptyczne,
  • filtracja nerek,
  • polepszenie procesów trawiennych, oczyszczanie żołądka i jelit,
  • zapobieganie wzdęciom oraz biegunce,
  • wspieranie wątroby poprzez przyspieszenie jej regeneracji.

Zastosowanie malwy:


error: Treść zabezpieczona !!