Zrywaj jej kwiaty, aby poradzić sobie z wieloma dolegliwościami: Dobroczynna roślina, którą posiadasz we własnym ogrodzie.
2 591
Malwy (łac. Alcea) to rośliny o efektownych i zjawiskowych kwiatach. Nie każdy wie, że te byliny posiadają również prozdrowotne właściwości!
Różne części rośliny, takie jak łodyga, kwiaty, czy liście wydzielają śluz, który w doskonały sposób radzi sobie z podrażnieniami błony śluzowej. Tworzy na niej film ochronny odpowiadający za walkę z wyschniętym gardłem. Malwa może być stosowana na surowo lub po uprzedniej obróbce w postaci duszenia, suszenia, gotowania oraz pieczenia.
Właściwości malwy:
złagodzenie stanów zapalnych w jamie ustnej, działanie wspomagające podczas mokrego kaszlu, dzięki rozpuszczaniu śluzu, zmniejszenie podrażnienia wywołanego stosowaniem niektórych leków czy silnych substancji,
zapobieganie infekcjom wirusowym i bakteryjnym w obrębie jamy ustnej, gardła oraz krtani,
przyspieszenie procesu gojenia ran dzięki ich dezynfekcji, łagodzenie skutków oparzeń,
niwelowanie obrzęku, uczucia świądu,
zwiększenie odporności układu immunologicznego, wspieranie profilaktyki przeciwko grypie,
działanie detoksykujące, antyseptyczne,
filtracja nerek,
polepszenie procesów trawiennych, oczyszczanie żołądka i jelit,
zapobieganie wzdęciom oraz biegunce,
wspieranie wątroby poprzez przyspieszenie jej regeneracji.