Ciasteczka z jabłkami i cynamonem kurze łapki. Zasmakują każdemu łasuchowi. Przepis.

Zdarza się, że piekę całą blachę do pieczenia ciasteczek z jabłkami francuskimi i zajadam je przez cały tydzień.

Ale czasami zrobię dosłownie kilka ciastek, a moi bliscy zjadają je w 3 minuty. Nawet jeśli to najprostsze ciastko jabłkowe. Takie ciastka lubię piec w środku tygodnia. Jest na to wystarczająco dużo czasu, nawet jeśli bardzo późno wracam z pracy. Z nadzienia w całym mieszkaniu unosi się taki aromat, że bardzo łatwo oszaleć.

Jak zrobić łatwe ciasteczka Kurze łapki

Przepis, który został przetestowany przez więcej niż jedno pokolenie leniwych gospodyń domowych. Do obfitej porcji ciastek wystarczy 1 jabłko i szklanka mąki. Oczywiście, jeśli chcesz, aby ten przysmak był naprawdę chrupiący i smaczny, będziesz musiał obficie posmarować masłem.

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 70 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki mleka
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej

Przygotowanie:

Przede wszystkim przygotuj nadzienie. Obierz jabłko i rdzeń. Miąższ pokroić w plasterki, wlać na patelnię. Posyp jabłka 2 łyżkami. l. cukier i cynamon. Smaż jabłka do karmelizacji w 1 łyżce masła. Jajko wymieszaj w misce ze szczyptą soli i cukru waniliowego. Dodaj tam resztę cukru.

Do masy jajecznej wmieszać mleko i roztopione masło (50 g). Teraz dodaj proszek do pieczenia, stopniowo dodawaj mąkę. Zagnieść miękkie jednorodne ciasto. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto na warstwę, wyciąć z niego kółka. Rozłóż nadzienie i złóż kółka książką.

Połóż puste miejsca na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Następnie ostudź i posyp cukrem pudrem.

Te ciasteczka bardzo szybko stygną, więc od razu podaję je na stół. Do herbaty lub słodkiego kakao – zależy co lubisz. Podobał Ci się przepis? Podziel się nim ze swoimi znajomymi!


error: Treść zabezpieczona !!