Makaron z kurczaka z marynowanymi grzybami i papryką. Przepis krok po kroku.

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • ok. 4 łyżki słodko-kwaśnych pieczarek bez zalewy
  • czerwona i zielona papryka
  • 2 szalotki
  • 80-100 ml przecieru pomidorowego
  • 150 ml śmietany
  • olej
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

Mięso pokroić w paski, szalotkę i paprykę w plastry. Rozgrzej olej i szybko zrumień mięso, dopraw solą i pieprzem. Dodaj paprykę, szalotki i pieczarki. Smażyć przez chwilę, około 5 minut i dodać puree. Zagotować i w razie potrzeby dodać trochę wody.

Po kolejnych około 5 minutach dodajemy śmietanę, do której dodaliśmy łyżkę sosu z patelni. Wszystko mieszamy i krótko gotujemy. W razie potrzeby doprawić miksturę solą i według uznania dodać kilka kropel zalewy grzybowej i zakwasić sos.

Podawaj z makaronem lub ryżem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!