Pokrój kurczaka, polej sosem czosnkowym…każdy się zajadał i prosił o dokładkę. Zapomnij o smażonych kotletach

Prezentujemy bardzo ciekawy przepis na kurczaka w sosie śmietanowo – czosnkowym do przygotowania w piekarniku.

Jest to bardzo ciekawa, a także szybka alternatywa na przygotowanie sycącej kolacji. To danie nadaje się także na świąteczny stół. Z całą pewnością warto zapoznać się z tym daniem.

Niezbędne składniki

  • 2 sztuki piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 pomidor
  • trochę oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • około 150 mililitrów śmietany 30%
  • 1 łyżeczka ziół do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • curry, oregano, chilli, sól

Jak przygotować danie?

Przede wszystkim piersi z kurczaka trzeba drobno pokroić w kostkę, posolić i bardzo dokładnie wymieszać.

Tak przygotowane mięso trzeba przełożyć do naczynia, w którym będziemy piec. Naczynie musi być odpowiednio natłuszczone.

Do osobnej miski wbijamy jajka i dodajemy śmietanę oraz przyprawy. Do tego dodać należy ząbek czosnku, który został przeciśnięty przez praskę.

Do całości dodajemy odrobinę oleju. Na górę tak przygotowanej potrawy dodajemy pomidora i sypiemy pietruszką.

Całość trzeba piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.

error: Treść zabezpieczona !!