Przepis na idealnie upieczonego kurczaka – Idealny na obiad lub przyjęcie. Prosto i pysznie.
96
Rozpocząć od przygotowania kurczaka. Dokładnie umyć i osuszyć, ewentualnie rozciąć na pół, jeśli preferuje się mniejsze części.
Odciąć najmniej atrakcyjne części, takie jak lotki skrzydełek kurczaka czy szyjkę. Oczyścić z błonek i innych zanieczyszczeń.
W osobnej miseczce wymieszać kilka łyżek oleju z solą i pieprzem oraz z ulubionymi przyprawami, np. papryką suszoną lub tymiankiem. Wysmarować każdą część kurczaka przygotowaną mieszanką – dokładnie z każdej strony. Rozłożyć go na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia.
Kawałki kurczaka mogą się ze sobą stykać. Warto naciąć każdego kurczaka, aby przyprawy weszły w głąb mięsa. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni i włożyć mięso na 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć i wysmarować kurczaka z każdej strony zmieszanym wcześniej majonezem z koncentratem pomidorowym.
Ponownie umieścić w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Piec go przez około 40 minut. Podawać po lekkim ostygnięciu.