Kurczak po chińsku: Przygotujesz go w 15 min. Przepis dla zbieganych. Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil.

Oto przepis na wyjątkowe i pyszne danie z kurczaka.

Jego przygotowanie zajmuje tylko kilkanaście minut!

Składniki:

  • średnia pierś lub udko z kurczaka (usunąć skórę i kości)
  • średni por
  • kurkuma – 1/2 łyżeczki
  • imbir – 1 łyżeczka
  • sos Worchester – 1 łyżeczka
  • sos sojowy – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz – do smaku
  • olej – 2 łyżki + trochę do smażenia

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na nieduże kawałki, doprawić solą i pieprzem. Pozostałe przyprawy i sosy wymieszać z olejem. Kawałki mięsa włożyć do marynaty i starannie wymieszać, aby je pokryła.

Pora obrać z zeschłych liści i przekroić na pół. Jedną połówkę pokroić na talarki i wymieszać z kurczakiem.

Rozgrzać na patelni niewielką ilość oleju. Wrzucić mięso i podsmażać przez chwilę (niezbyt długo, bo będzie suche).

Na chwilę przed zakończeniem smażenia dodać pokrojoną drugą połowę pora. Wymieszać i doprawić do smaku, jeżeli trzeba.

Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ryżem lub ziemniakami i sałatką. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!