Jak szefowie kuchni marynują kurczaka. Wychodzi zawsze bardzo chrupiący. Zdradzamy sekret.

Ta niezwykle sycąca potrawa, która skradnie podniebienie niejednemu smakoszowi, ozdobi każdy świąteczny stół.

Aby połączyć ze sobą pyszny aromat oraz wygląd dania muszę podzielić się z tobą kilkoma sekretami kulinarnymi.

PODSTAWĄ DANIA JEST PRZYPRAWA

Przepis na idealnego świątecznego kurczaka pochodzi z kuchni śródziemnomorskiej. Wewnątrz wyłożony aromatycznymi ząbkami czosnku, rozmarynem oraz specjałem świąt – mandarynkami. Na talerzu przyozdobią go zioła, mandarynki, a smak pogłębi się po wykorzystaniu wina i miodu.

Należy skomponować idealną mieszankę oliwy z oliwek, białego wina, soku mandarynkowego i miodu, później polać kurczaka i piec go przez 20 minut w temperaturze 220°C. Po tym czasie należy owinąć mięso folią i zostawić w piekarniku na kolejne 40 minut tym razem zmniejszając temperaturę do 170 stopni.

KURCZAK Z MUSZTARDĄ W PARZE 

Musztarda sprawia, że skórka kurczaka staje się chrupka, a mięso w środku delikatne. Do wykonania przepisu potrzebne jest również wino i oliwa z oliwek. Sekretem jest dodatek ziół prowansalskich i sosu tabasco, które dopełnią całokształt potrawy.

Pół łyżeczki soli, łyżeczkę ziół, łyżeczkę sosu tabasco wymieszać z dwoma łyżkami musztardy, dwoma łyżkami oliwy z oliwek, dwoma łyżkami białego (najlepiej wytrawnego) białego wina i kilkoma ząbkami czosnku, które należy wcześniej zmielić.

Tak uzyskaną mieszkankę wcieramy w mięso, które podsmażamy przez 4-5 minut na patelni z obu stron. Po podsmażeniu wkładamy do piekarnika, aż będzie gotowy w 180 °C. Gwarantuję niezapomnianą przygodę po kubkach smakowych z tym przepisem!

MASŁO=AROMAT

Przepis ten pochodzi z Indii, charakteryzuje się ostrym, ale charakterystycznym smakiem. Potrzebny będzie blender, w którym posiekać musimy odrobinę mięty z kolendrą, czosnek, plasterek korzenia imbiru, odrobinę papryczki chili oraz świeżo wyciskany sok z limonki. Do tak powstałej mieszanki dodać mielony pieprz, sól i miękkie masło.

Nacieramy mięso powstałą mieszkanką z każdej strony (również w środku), odstawiamy do lodówki na cztery godziny. Po tym czasie pieczemy w 220 °C do momentu aż będzie gotowe.

Nie bójmy się mieszać przypraw i dodatków, ponieważ można w ten sposób osiągnąć niesamowite połączenie, które na długo zapadnie w pamięć nawet najbardziej wybrednym koneserom.

error: Treść zabezpieczona !!