Pyszny kurczak Akordeon: Tajemnicza sztuczka szefa kuchni, dzięki której jest wyjątkowo soczysty i smaczny
37
Spróbuj niekonwencjonalnego połączenia smaków i przygotuj piersi z kurczaka według tego przepisu. Dzięki sekretnemu składnikowi jakim są jabłka, będą wyjątkowo soczyste i smaczne. Koniecznie spróbuj!
Potrzebujesz:
Dla 3 osób
3 piersi z kurczaka
2 jabłka
6 ząbków czosnku
50 g masła
1 łyżka dowolnego dżemu np. porzeczkowego/śliwkowego
czarny pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Natnij 6-7 razy piersi z kurczaka po obu stronach i posól. Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Umyj jabłka, usuń pestki i pokrój je ze skórką na plasterki.
Masło również pokrój w plasterki. Gdy masz już wszystko gotowe, zacznij wkładać do nacięć plasterki czosnku, jabłka, masło, a następnie ułóż wszystkie trzy kawałki mięsa obok siebie w naczyniu do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i piecz około 20 minut. W międzyczasie przygotuj sos. Dodaj do miseczki łyżkę dżemu oraz odrobinę czarnego pieprzu, możesz dodać więcej przypraw do smaku. Następnie wyjmij mięso z piekarnika i posmaruj sosem.
Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz kolejne 10 minut w temperaturze 200 ° C. Na koniec możesz posypać danie posiekaną natką pietruszki. Życzę smacznego!