Kruche torebki z ciasta francuskiego ze śmietaną. Pyszny smak, nie do opisania.
18
Kruche torebki z ciasta francuskiego z kremem – sposób przygotowania
Jeśli zbliża się nieoczekiwana wizyta i nie masz z czym podać kawy, nie rozpaczaj. Z jednego ciasta francuskiego i kilku składników na krem bez problemu przygotujesz deser, który na pewno będzie tego wart.
Składniki:
ciasto francuskie – 1 arkusz
żółtka jaj – 4 szt
cukier – 90 gr
skrobia kukurydziana – 30 gr
mleko – 400 ml
skórka z cytryny – z jednej cytryny
słodzona śmietanka do ubijania – 200 ml
Przygotowanie:
Arkusz ciasta francuskiego pokroić na kwadraty o boku około 5 centymetrów. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 15-20 minut. Następnie pozwól im ostygnąć.
Do rondelka wlej mleko i dodaj duże kawałki skórki z dokładnie umytej cytryny. Nie tnij ich, wyjmiesz je. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać skrobię i wymieszać. Zdjąć skórkę z gorącego mleka, dodać ubitą miksturę i gotować, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Włóż do miski, przykryj powierzchnię folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia.
Słodzoną śmietankę ubij na sztywno do ubitej śmietany, jeśli nie masz śmietanki posłodzonej, dodaj cukier puder do smaku. Następnie ubij zimną ugotowaną mieszankę. Napełnij kremem rękaw cukierniczy. Przetnij schłodzone torebki nożem na pół, nałóż bogatą warstwę kremu na jedną połowę i przykryj drugą połową.