Ciasteczka budyniowe smakują jak z najlepszej cukierni. I równie dobrze wyglądają – Niezwykle łatwe oraz szybkie do przygotowania.

Ciastka przygotowane w kilka minut, które smakują niesamowicie to oczywiście domowe ciastka Linza z budyniem waniliowym!

Podczas pieczenia cała kuchnia pachnie wanilią, a ciasteczka nie dość, że pięknie wyglądają to jeszcze obłędnie smakują! Trzeba je spróbować!

Składniki:

  • 2 łyżki rumu
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru pudru
  • 3 budynie waniliowe
  • 250 g masła

Wypełnienie:

  • marmolada
  • nutella
  • dżem

Postępowanie:

Budyń, mąkę i miękkie masło wymieszaj w misce.  Dołóż do miski rum i żółtka, po czym wymieszaj na jednolite ciasto. Całość należy dać do lodówki.

Później ciasto trzeba rozwałkować na 3-4 mm, po czym wyciąć z niego różne kształty np. koła, serca czy kwiatki. Układamy je na papier do pieczenia wyłożony na blachę. Pieczemy ciastka przez około 8-10 min w temperaturze 180 stopni.

Po tym czasie, wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Grubszą warstwą posmaruj ciastka dżemem, nutellą itp i połóż kolejne ciastko na wierzchu. Na płaskiej powierzchni zostawiamy je do kolejnego dnia. Wtedy można je schować do jakiegoś pojemnika lub słoika.

Trzeba pamiętać, aby ciastka przechowywać w chłodnym miejscu. Po 2-3 dniach ciastka zmiękną.  Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!