Cukiernik poradził, jak zrobić idealnie puszysty i uniwersalny krem do ciast – to tylko 3 składniki.
107
Idealnie puszysty i uniwersalny krem do ciast.
Podstawowy przepis używany wśród cukierników od pokoleń. Potrzebujesz tylko 3 składników.
Świetne nadzienie do ciast i rożnego rodzaju tortów. Sprawdza się też jako masa dekoracyjna i główny składnik delikatnych kremówek. Do jego przyrządzenia potrzebujesz tylko 3 składników i niecałe 10 minut.
Lista składników:
200 g cukru pudru
125 g masła
łyżeczka mleka (ok. 3 ml)
Sposób przygotowania:
Przesiewamy cukier puder. Dodajemy rozmiękłe masło i łyżeczkę mleka. Wszystko starannie mieszamy. Gotowe!
Szybki krem budyniowy
Dla bardziej wymagających jest też drugi wariant. Równie uniwersalny i błyskawiczny w wykonaniu.
Szybki krem budyniowy, to kolejny znany wśród cukierniczych wyjadaczy fundamentalny dla wielu wypieków przepis. Idealne nadzienie i klasyczna ozdoba naszego tortu.
Cukier puder, żółtka, mąkę i aromat waniliowy mieszamy do uzyskania równej i gładkiej masy. Do garnka wlewamy mleko i gotujemy do wrzenia.
Do zagotowanego mleka dodajemy wcześniej przygotowaną masę. Całość, na małym ogniu, gotujemy. Cały czas mieszamy do momentu zesztywnienia kremu. Na koniec krem należy schłodzić.
Ciekawostka:
Poprzez dodanie, na przykład, wiórków kokosowych, kawałków czekolady, czy śmietany itp. możesz urozmaicić swój krem wedle własnego uznania. Możliwości jest naprawdę sporo!