Cukiernik poradził, jak zrobić idealnie puszysty i uniwersalny krem do ciast – to tylko 3 składniki.

Idealnie puszysty i uniwersalny krem do ciast.

Podstawowy przepis używany wśród cukierników od pokoleń. Potrzebujesz tylko 3 składników.

Świetne nadzienie do ciast i rożnego rodzaju tortów. Sprawdza się też jako masa dekoracyjna i główny składnik delikatnych kremówek. Do jego przyrządzenia potrzebujesz tylko 3 składników i niecałe 10 minut.

Lista składników:

  • 200 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • łyżeczka mleka (ok. 3 ml)

Sposób przygotowania:

Przesiewamy cukier puder. Dodajemy rozmiękłe masło i łyżeczkę mleka. Wszystko starannie mieszamy. Gotowe!

Szybki krem budyniowy

Dla bardziej wymagających jest też drugi wariant. Równie uniwersalny i błyskawiczny w wykonaniu.

Szybki krem budyniowy, to kolejny znany wśród cukierniczych wyjadaczy fundamentalny dla wielu wypieków przepis. Idealne nadzienie i klasyczna ozdoba naszego tortu.

Lista składników:

  • pół litra mleka (500 ml)
  • 200 g cukru pudru
  • 50 g maki pszennej
  • 4 żółtka jajka
  • 1 łyżeczka waniliowego aromatu (ewentualnie cukru waniliowego)

Sposób przygotowania:

Cukier puder, żółtka, mąkę i aromat waniliowy mieszamy do uzyskania równej i gładkiej masy. Do garnka wlewamy mleko i gotujemy do wrzenia.

Do zagotowanego mleka dodajemy wcześniej przygotowaną masę. Całość, na małym ogniu, gotujemy. Cały czas mieszamy do momentu zesztywnienia kremu. Na koniec krem należy schłodzić.

Ciekawostka: 

Poprzez dodanie, na przykład, wiórków kokosowych, kawałków czekolady, czy śmietany itp. możesz urozmaicić swój krem wedle własnego uznania. Możliwości jest naprawdę sporo!

error: Treść zabezpieczona !!