Kremowe kotlety z kurczaka. Zasmakują absolutnie każdemu. Oto przepis.
100
Kremowe kotlety z kurczaka – procedura przygotowania
Te kotlety z kurczaka są najdelikatniejsze i najsmaczniejsze, jakie kiedykolwiek jadłeś. I teraz nie przesadzamy, bo podstawą zabiegu jest marynowanie w śmietanie lub jogurcie, co nadaje im dużą kruchość; wypróbuj je np. jako składnik sałatek warzywnych lub makaronowych, będą idealne.
Składniki
pierś z kurczaka – 600 gr
jajko – 1 szt
śmietana lub jogurt grecki – 50 g
sól – do smaku
mielony czarny pieprz – do smaku
zwykła mąka – 30 gr
olej roślinny – do smażenia
Przygotowanie
Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na plastry, a następnie dzielimy je na pół w poprzek. Mięso przełożyć do miski, wbić do niego jedno jajko i dodać śmietanę lub jogurt grecki. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy składniki do uzyskania jednolitej masy, która dokładnie pokryje wszystkie kawałki mięsa. Miskę z mięsem przykryj folią spożywczą i pozostaw do zamarynowania na co najmniej 15 minut.
Kontynuuj, posypując marynowane mięso zwykłą mąką i ponownie dobrze mieszając z mięsem. Podgrzej kilka kropli oleju roślinnego na patelni i umieść na nim pierwszą partię mięsa. Nie trzeba go długo smażyć, ponieważ mięso jest bardzo cienkie. Gdy kotlety będą lekko złociste z obu stron, zdejmij je z patelni i podawaj.