Delikatne i smaczne połączenie. Ciasto w połączeniu z tym kremem smakuje obłędnie.

Zaczynamy od kremu. W misce łączymy żółtka i cukier waniliowy, dodajemy 200 ml mleka, cukier i kaszę mannę. Ubijamy na gładko. W garnku zagotowujemy pozostałe mleko (800 ml) i dodajemy ubitą wcześniej masę. Gotujemy chwilę do uzyskania gęstego kremu, który przelewamy do miski, przykrywamy folią spożywczą (tak, by dotykała powierzchni kremu) i zostawiamy do ostygnięcia.

Aby przygotować ciasto, mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy do nich wodę i przygotowane wcześniej suche składniki. Mieszamy i do powstałego ciasta dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek (mieszamy delikatnie szkatuła lub łyżką, aby piana za bardzo nie opadła).

Ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy 20 x 36 cm, równomiernie rozprowadzamy i stukamy blachą o stół, by pozbyć się nadmiaru powietrza. Pieczemy ok. 35-40 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu ciasto studzimy i w międzyczasie przygotowany wcześniej krem ubijamy z miękkim masłem. Gotowy krem wykładamy na ostudzony biszkopt i przykrywamy polewą: podgrzewamy śmietanę, rozpuszczamy w niej czekoladę i ubijamy na gładką masę, którą pokrywamy równomiernie wierzch kremu.

Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc, aby się zestaliło. Po wyjęciu można je dodatkowo udekorować startą czekoladą i listkami mięty. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!