W ciągu zaledwie 30 minut krem z buraków i śmietany jest gotowy. Tym szybkim i łatwym przepisem podzieliła się moja teściowa.
77
Buraki są zdrowe i można je wykorzystać w wielu potrawach.
Przedstawiamy szybki i łatwy sposób na przygotowanie kremowych buraków. Nawet ci, którzy nie przepadają za burakami, będą zachwyceni tym przepisem. Przepis jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a z pewnością będziesz chciał go wielokrotnie powtórzyć.
Składniki:
500 g buraków
180 g cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
150 g kwaśnej śmietany
Czarny pieprz i sól
Przygotowanie:
Umyj buraki, a następnie obierz je ze skórki. Pokroić w paski. Cebulę pokroić na małe kawałki. Można ją również zetrzeć na tarce o większych oczkach. Smażyć cebulę i buraki przez około 10 minut. 10 minut. Od czasu do czasu przemieszać.
Dodaj śmietanę, starty czosnek i sól. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Danie można udekorować ulubionymi ziołami i podawać jako dodatek do czerwonego mięsa, drobiu lub ryb.