W ciągu zaledwie 30 minut krem z buraków i śmietany jest gotowy. Tym szybkim i łatwym przepisem podzieliła się moja teściowa.

Buraki są zdrowe i można je wykorzystać w wielu potrawach.

Przedstawiamy szybki i łatwy sposób na przygotowanie kremowych buraków. Nawet ci, którzy nie przepadają za burakami, będą zachwyceni tym przepisem. Przepis jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a z pewnością będziesz chciał go wielokrotnie powtórzyć.

Składniki:

  • 500 g buraków
  • 180 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • Czarny pieprz i sól

Przygotowanie:

Umyj buraki, a następnie obierz je ze skórki. Pokroić w paski. Cebulę pokroić na małe kawałki. Można ją również zetrzeć na tarce o większych oczkach. Smażyć cebulę i buraki przez około 10 minut. 10 minut. Od czasu do czasu przemieszać.

Dodaj śmietanę, starty czosnek i sól. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Danie można udekorować ulubionymi ziołami i podawać jako dodatek do czerwonego mięsa, drobiu lub ryb.

SPRÓBUJ!

error: Treść zabezpieczona !!