W bardzo prosty sposób zrobisz ten krem: Przepis na idealny dodatek do pieczenia.

Krem „Charlotte” – krem z masłem, mlekiem i jajami, który jest często wykorzystywany do przygotowania deserów z herbatnikami i biszkoptami.

Może również pięknie ozdobić ciasto, które będzie wyglądało tak, jakby zostało wykonane w najlepszej cukierni! Niestety, krem ten nie zawsze wychodzi idealnie… ale my mamy genialny przepis na właśnie ten krem aby wyszedł za każdym razem pyszny!

Składniki

  • Masło 200 g
  • Jajko 2 sztuki
  • Cukier 4 łyżki
  • Mleko 100 ml
  • Wanilia do smaku
  • Brandy lub rum do smaku

Przygotowanie

Z wyprzedzeniem przygotuj produkty na krem, aby były w temperaturze pokojowej. Ubij jajka z cukrem i wanilią. Wlej mleko, wymieszaj. Wlej przygotowaną mieszaninę do rondla i podgrzej na małym ogniu. Mieszaj ciągle, aż masa zgęstnieje. Nie pozwól jej się zagotować. Odstaw aby mieszanina ostygła.

Roztop masło. Następnie ubij je mikserem na puszystą masę. Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj do niego mieszankę mleka z jajami. Już na samym końcu ubijania możesz wlać alkohol – brandy lub rum. Krem można użyć natychmiast do przygotowania deseru lub przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku, ale nie dłużej niż 4 dni.

Ten pyszny krem można stosować do napełniania eklerów, dekorowania babeczek lub np. do różnego rodzaju ciast.


error: Treść zabezpieczona !!