Krem kawowy z mascarpone – wykonasz go w 5 minut. Super smak.

Słynny na całym świecie włoski deser z serka mascarpone to tiramisu. Oryginalny przepis zawiera oprócz serka żółtka i białka jajek, cukier, likier, biszkopty oraz kawę.

Dzisiaj przedstawiamy wam wariację przepisu na popularny krem. Deser jest prosty i wykonuje się go szybko, a wychodzi naprawdę przepyszny.

Składniki do kremu

  • opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • bita śmietana (250 ml)
  • sproszkowany cukier (100 g)
  • kawa rozpuszczalna (4 łyżeczki)
  • woda (2 łyżki)

Przygotowanie kremu

Kawę rozpuszczalną dodaj do ciepłej wody i wymieszaj, aż się rozpuści. Dodaj następnie bitą śmietanę, ser mascarpone i dokładnie wszystko wymieszaj. Pod koniec dodaj cukier i ponownie wymieszaj składniki. Najlepiej użyć do tego miksera. Krem trzeba mieszać do czasu, aż uzyska konsystencję gęstej śmietany.

W czasie  miksowania krem ociepli się, dlatego trzeba go schłodzić w lodówce przed podaniem. Tak przygotowany krem można użyć do przygotowania deseru tiramisu z dodatkiem biszkoptów. Trzeba jednak pamiętać, aby użyć kawy bezkofeinowej jeżeli mamy zamiar podawać go dzieciom.

Zamiast kawy można dodać kakao, ale powinno być jak najlepszej jakości. Cały proces przygotowania nie zmienia się i robimy krem tak samo.

error: Treść zabezpieczona !!