Przepis na krem, który zawsze się sprawdza: do lodów, tortów, deserów. Uwielbiam ten smak
2 023
Dziś przedstawiam Wam przepis, który skosztowałam po raz pierwszy jako dziecko, a dziś ponownie go odkryłam dzięki temu, że znalazłam stary przepiśnik mojej mamy.
Ten krem jest niezwykle delikatny, puszysty i kremowy! Idealny deser na ciepłe dni, który kochają i Ci młodsi i Ci starsi! Nadaje się do tortów, lodów i deserów, na co tylko masz ochotę.
Potrzebujesz:
Śmietana 30% – 350 g
Cukier – 100 g
Jajko – 1 szt.
Mąka pszenna – 3 łyżki
Masło – 110 g
Wanilia – 1,5 g
Opcjonalnie:
Biała czekolada
Przygotowanie:
Wyjmij masło z lodówki i odczekaj chwilę, aż zmięknie. Wymieszaj śmietanę z jajkiem i cukrem.
Dodaj mąkę i wanilinę. Mieszankę jajek i śmietany włóż do kąpieli wodnej, ciągle mieszaj, aż masa zgęstnieje.
Ubij masło trzepaczką. Teraz wystarczy połączyć je z ostudzoną mieszanką.
Krem jest gotowy! Jeśli chcesz, możesz dodać do niego białą czekoladę lub świeże owoce. Życzę smacznego!