Delikatny, kremowy i bardzo lekki. Krem bawarski w 5 minut – Jem i nie boję się że przytyję.
93
Myślę, że znajdzie się wiele osób, które dobrze pamiętają niezwykły smak kremu bawarskiego. Ten waniliowy deser o delikatnej, puszystej konsystencji już sam w sobie jest wyśmienity.
Będzie także doskonałym dodatkiem do wielowarstwowych ciast oraz przetworzonych i świeżych owoców. Świetnie sprawdzi się również, jako nadzienie do naleśników.
Oryginalny krem jest dość kaloryczny, dlatego chcemy podzielić się z Tobą przepisem na jego mniej kaloryczną, lecz równie smaczną wersję!
Składniki
1,5 szklanki mleka
cukier do smaku
3 żółtka
300 ml śmietany niskotłuszczowej lub jogurtu naturalnego
4 łyżki wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka żelatyny
Przygotowanie
Żółtka utrzyj z cukrem, przelej do rondelka i powoli podgrzewaj na małym ogniu. Stopniowo wlewaj mleko i ciągle mieszając podgrzewaj przez 10 min. Nie doprowadź do wrzenia! Powstałą masę odstaw do ostygnięcia. Ubij śmietanę lub jogurt wraz z dodatkiem ekstraktu waniliowego. Rozpuść żelatynę i dodaj ją do masy powstałej z jajek i mleka. Całość dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Do powstałej masy dodaj ubitą śmietanę lub jogurt naturalny i energicznie wymieszaj. Całość wstaw do lodówki. Gotowe! W zależności od Twoich upodobań, sam możesz decydować o konsystencji deseru. Wszystko zależy od ilości dodanej żelatyny.
Sprawdź jaka struktura kremu najbardziej Ci odpowiada i delektuj się tym wykwintnym przysmakiem w zaciszu własnego domu! Koniecznie podziel się tym przepisem z przyjaciółmi!