Krakowskie ciasto – Tak piekła je moja babcia. Wygląda i smakuje obłędnie. Oto przepis

Przesiej 200g mąki pszennej do miski, dodaj posiekane masło. Całość dokładnie wymieszaj.

Dodaj pozostałą mąkę, 3 żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier.

Wyrabiaj ciasto rękoma aż uzyska jednolitą konsystencję. Jeśli zajdzie potrzeba, bo ciasto będzie zbyt kruche, dodaj odrobinę wody.

Przygotuj blachę o wymiarach 20cm x 30cm (ewentualnie 35cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto a następnie wyłóż nim blachę.

Ciasto powinno być rozmieszczone równomierne na całej powierzchni blachy. Brzegi możesz lekko docisnąć palcami.

Na tak przygotowane ciasto wyłóż mrożone owoce.

error: Treść zabezpieczona !!