Ziemniaczane kotleciki z receptury teściowej – jeszcze takich nie jadłaś. Zaskoczę Cie tym przepisem

Zawsze robię ten przepis, gdy zostaną mi ziemniaki z dnia poprzedniego. Nie lubię, gdy jedzenie się marnuje, a ten przepis jest przepyszny.

Kotleciki z ziemniaków uwielbiają jeść moje dzieci. Nie ma w nich mięsa, więc idealnie nadają się nawet jako dodatek do obiadu lub jako samo danie. Często podaje je z ulubionym sosem.

Jeśli nie mamy ziemniaków z dnia poprzedniego spokojnie możemy ugotować nowe ziemniaki i przygotować szybkie danie. Kotlety ziemniaczane to inna wersja placków ziemniaczanych. Przepyszne, miękkie i łatwe w przyrządzeniu.

Składniki:

  • około 6 małych ziemniaków
  • 70 g tartego sera
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • bułka tarta
  • sól, pieprz do smaku
  • 20 g masła
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki należy obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Gdy są już miękkie należy odcedzić i zostawić do wystygnięcia.

Gdy ziemniaki będą już zimne należy przecisnąć je przez maszynkę do mielenia mięsa lub utłuc na gładką masę.

Następnie należy obrać umytą wcześniej cebulę i pokroić w drobne kawałki. Do ziemniaków należy dodać pokrojoną cebulę, starty ser oraz jajko. Całość przyprawić solą i pieprzem do smaku oraz dokładnie wymieszać.

Z ziemniaczanej masy należy uformować małe kuleczki, które potem trzeba obtoczyć w bułce tartej z każdej strony. Kotleciki można trochę spłaszczyć przy pomocy widelca.

Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Kotleciki ziemniaczane smażyć na patelni z jednej i drugiej strony do złotego koloru.

Najlepiej kotlety z ziemniaków smakują ciepłe. Szybkie i łatwe danie gotowe. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!