Moja mama pokazała mi ten patent: Przepis na kotlety mielone z twarogiem, które nie wymagają smażenia na patelni.

Kotlety mielone goszczą na Polskich stołach od lat.

Występują w różnych konfiguracjach, z marchewką, z pieczarkami, serem, ale czy próbowaliście już kotletów z twarogiem? Zdrowa wersja z dużą zawartością białka, pieczona w piekarniku, by obniżyć zawartość tłuszczu, to świetny, a zarazem pyszny wybór, który chętnie przedstawię:

Lista składników:

Kotleciki:

  • 50ml wody
  • 0,5kg mięsa mielonego
  • 50g bułki tartej
  • 200g twarogu
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz czarny mielony
  • łyżeczka soli

Sos do kotletów (opcjonalnie – w zdrowszej wersji proponuje jako dodatek – zamiast sosu – podać tzatziki na jogurcie naturalnym)

  • wrzątek 250ml
  • 30g mąki pszennej
  • 30g masła
  • 150ml kwaśnej śmietany
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

Bułkę tartą zalej wodą, wymieszaj i odstaw by odpowiednio nasiąkła. Zmiksuj w misce mięso mielone z twarogiem, jajkami, startą na tarce cebulą i przeciśniętym przez praske czosnkiem. Przypraw solą i pieprzem. Zmieszaj masę mięsno twarogową z namoczoną bułką tartą.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub nasmaruj olejem. Z masy mięsnej uformuj średniej wielkości kotleciki i ułóż je na blaszce. Piekarnik ustaw na 180 stopni. Czas pieczenia to 30-40min w zależności od wielkości uformowanych kotletów. W czasie pieczenia przygotuj sos.

Baza jest jak do sosu beszamelowego, czyli rozpuszczamy masło w garnku, dodajemy mąkę i czekamy aż się zarumieni, jednocześnie mieszając, by się nie przypaliła. Kiedy uzyskamy złoto brązowy kolor dolewamy wrzątku, śmietany i nadal mieszamy, tak by wszystkie składniki się połączyły, ale przy tym nie powstały grudki – polecam użyć trzepaczki. Kiedy sos zgęstnieje i się zagotuje – jest gotowy.

Sposób podawania jest dowolny, może to być tak jak wymieniony na początku sos tzatziki, ryż czy kasza lub tradycyjnie z ziemniaczkami sosem i kto woli tartymi buraczkami. Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!