Występują w różnych konfiguracjach, z marchewką, z pieczarkami, serem, ale czy próbowaliście już kotletów z twarogiem? Zdrowa wersja z dużą zawartością białka, pieczona w piekarniku, by obniżyć zawartość tłuszczu, to świetny, a zarazem pyszny wybór, który chętnie przedstawię:
Kotleciki:
Sos do kotletów (opcjonalnie – w zdrowszej wersji proponuje jako dodatek – zamiast sosu – podać tzatziki na jogurcie naturalnym)
Bułkę tartą zalej wodą, wymieszaj i odstaw by odpowiednio nasiąkła. Zmiksuj w misce mięso mielone z twarogiem, jajkami, startą na tarce cebulą i przeciśniętym przez praske czosnkiem. Przypraw solą i pieprzem. Zmieszaj masę mięsno twarogową z namoczoną bułką tartą.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub nasmaruj olejem. Z masy mięsnej uformuj średniej wielkości kotleciki i ułóż je na blaszce. Piekarnik ustaw na 180 stopni. Czas pieczenia to 30-40min w zależności od wielkości uformowanych kotletów. W czasie pieczenia przygotuj sos.
Baza jest jak do sosu beszamelowego, czyli rozpuszczamy masło w garnku, dodajemy mąkę i czekamy aż się zarumieni, jednocześnie mieszając, by się nie przypaliła. Kiedy uzyskamy złoto brązowy kolor dolewamy wrzątku, śmietany i nadal mieszamy, tak by wszystkie składniki się połączyły, ale przy tym nie powstały grudki – polecam użyć trzepaczki. Kiedy sos zgęstnieje i się zagotuje – jest gotowy.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.