To nietypowe połączenie z pewnością Ci zasmakuje – pieczone kotlety z mięsa zapiekane z twarogiem. Sprawdzony przepis
183
Wrzuć do miski całe jajka, mięso mielone, sól i pieprz. Wymieszaj twarożek w misce, a następnie wszystko zmiksuj. Zetrzyj cebulę na tarce, przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj je do mięsa. Bułkę tartą z wodą wymieszaj w oddzielnej misce, a następnie połącz z mięsem.
Na nasmarowanej olejem blasze, uformuj z przygotowanej masy kotlety i ułóż je obok siebie. Wielkość dostosuj do swoich upodobań. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i włóż do niego klopsiki. W międzyczasie przygotuj sos. Wyjmij garnek, a następnie rozpuść w nim masło. Mieszaj energicznie, wsypując do niego mąkę.
Na małym ogniu gotuj, nie przerywając mieszania, przez około 2 minuty. Zalej wrzącą wodą, kiedy mąka zacznie brązowieć. Dodaj sól, pieprz i śmietanę. Użyj trzepaczki, by wymieszać całość. Klopsiki piecz przez około 30-35 minut w zależności od wielkości kopsików. Jeżeli po wyjęciu i sprawdzeniu jednego klopsika nie będzie on surowy w środku to znaczy, że są gotowe.
Kotlety możesz podawać z ryżem, kaszą bądź kluskami. U mnie najlepiej sprawdzają się z polanymi sosem ziemniakami.