Dodaj jogurt, 1 jajko i czosnek do mięsa mielonego: Wychodzą wyjątkowo delikatne i pyszne kotlety. Smak nie do opisania.
138
Oto przepis na wyjątkowo delikatne i pyszne kotlety.
To wspaniały sposób, aby wykorzystać zalegające w lodówce mięso mielone i jogurt. Wypróbuj przepis, aby otrzymać doskonały obiad. Może to będą od dziś Twoje ulubione kotleciki?
Składniki:
mięso mielone – 250 g
jogurt naturalny – 200 ml
mleko – 200 ml
mąka pszenna – 4 łyżki
proszek do pieczenia – 1 torebka
jajko – 1 szt.
czosnek – 3 ząbki (zmiażdżone za pomocą praski)
sól – 1 łyżeczka
tymianek suszony – 1/2 łyżeczki
chili – 1 łyżeczka (można pominąć)
trochę oleju do smażenia
Przygotowanie:
Jogurt wymieszaj starannie z mlekiem (np. rózgą kuchenną). Dodaj resztę składników (poza mąką) i ponownie dokładnie wymieszaj.
Dodaj mąkę i znowu mieszaj, do uzyskania gęstej masy.
Rozgrzej na patelni olej. Formuj z masy kotleciki (np. łyżką) i wykładaj na patelnię. Smaż przez kilka minut, aż będą złociste z jednej strony, następnie odwróć i smaż drugą stronę.
Gotowe kotlety odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.