Przepyszne kotlety mięsne z małym sekretem. Znikają ze stołu w kilka chwil
70
Potrzebujesz pomysłu na wyśmienity obiad?
Skorzystaj z tego przepisu – te kotlety będą ciekawym urozmaiceniem w Twojej kuchni.
Składniki:
1 kg mięsa (najlepiej wieprzowego),
3 ząbki czosnku,
2 łyżeczki musztardy,
6 surowych jaj kurzych,
150 g mąki pszennej (około 1 szklanki),
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia.
Wykonanie:
Przygotuj mięso. Umyj je i wysusz ręcznikiem papierowym, a następnie podziel na porcje. Uformuj z nich cienkie kotlety, ubijając tłuczkiem. Użyj do tego folii spożywczej. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z przygotowaną musztardą. Zrób to według własnego smaku – musztarda posłuży za marynatę.
Porcje mięsa posyp solą i pieprzem, a później nasmaruj marynatą. Włóż do lodówki nawet kilka godzin przed smażeniem. Jeśli nie masz czasu – nie szkodzi, kotlety bez dłuższego marynowania również będą Ci smakować. Jajka rozbij do głębokiego talerza i ubij z solą – widelcem lub trzepaczką.
Na drugim talerzu wysyp mąkę. Obtaczaj kawałki mięsa obustronnie, kolejno w: mące, jajkach, mące, jajkach. Wkładaj na rozgrzany olej. Smaż kotlety z obu stron na średnim ogniu, aby uzyskały złoty kolor.
W ten prosty sposób uzyskujesz pyszne i oryginalne kotlety. Wykorzystaj je w towarzystwie ziemniaków i surówki.