Dietetyczne kotleciki mielone z kapustą – Jem i nie obawiam się, że przytyję. Pyszne i szybkie
Wiele osób kojarzy dążenie do utraty zbędnych kilogramów z morderczą dietą, głodówkami oraz niesmacznym jedzeniem.
Nic bardziej mylnego – okazuje się, że istnieją przepisy, które zawierają zwykłe składniki z naszej domowej kuchni, a przy tym są odpowiednie dla osób dbających o linię. Co więcej, smakiem przewyższają niejedno wysokokaloryczne jarskie danie.
Mowa o kotlecikach mielonych z dodatkiem kapusty.
Prawdą jest, że warzywa mają niski indeks glikemiczny, dlatego też warto je spożywać, by zachować zdrowie i dotychczasową wagę. Osoby pragnące schudnąć, na pewno znają wiele warzywnych diet, w tym sławną dietę kapuścianą.
Dzięki jej zbawiennemu oddziaływaniu na przemianę materii, można pokusić się o dodanie do jadłospisu mięsa i nie mieć poczucia winy. Wa dalszej części artykułu zatem zostanie podany przepis na sporządzenie 12 porcji tych pyszności.
Kotlety mielone z kapustą – skladniki
Tajemnicą niskiego zaplecza kalorycznego naszych kotlecików jest zupełny brak chleba oraz mąki na rzecz twarożku. Do sporządzenia ich potrzebujemy:
- mięsa mielonego z kurczaka – około 600 gram
- kapusty białej – 200 gram
- twarogu – 80 gram
- jajka – 1 sztuka
- koperku – około 1/2 pęczka
- czosnku mielonego – 1/2 łyżeczki
- chmielu suneli – 1/2 łyżeczki
- pieprzu czarnego i soli – według uznania
Kotlety mielone z kapustą – przygotowanie
Do wysokiego naczynia należy wrzucić zmielone mięso, a następnie przyprawić czosnkiem, solą, pieprzem oraz chmielem suneli.
Kapustę należy dokładnie umyć i osuszyć, potem drobno posiekać. Do drugiego naczynia wrzucamy całość twarogu razem z jajkiem i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Tak otrzymaną mieszaninę należy dorzucić do pojemnika z uprzednio przyprawionym mięsem. Dodajemy również poszatkowaną kapustę, a także drobno pokrojony koperek. Całość mieszamy.
Przystępujemy do robienia kotlecików.
W tym celu będzie potrzebna szklanka z wodą, by móc moczyć w niej dłonie i formować naszą mięsną masę. Zrobione kotleciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy to dosyć gęsto.
Gdy kotleciki mięsno – kapuściane są już uformowane, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy je około 30 minut.
Warto dodać, iż walory odchudzające tych pysznych kotlecików to nie tylko brak mąki i chleba, ale również inny sposób ich pieczenia – bez tłuszczu, a nie tradycyjnie na oleju.