Kotlet – Nie przegap przepisu, w sklepie czegoś tak dobrego nie kupisz
Udo pokroić w plastry o grubości 1 cm, które następnie pokrój w paski o tej samej grubości. Przełóż do miski, skrop oliwą, solą, pieprzem, wymieszaj. Pozwól mu usiąść na chwilę. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w grubą kostkę. Paprykę i cebulę pokroić w paski, a ogórki w półpierścienie. Drobno posiekaj papryczkę chili. Ilość dobieramy według ostrości i smaku.
Mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Po upieczeniu odstawić. Na tej samej patelni podsmaż wszystkie warzywa oprócz ogórka. Gdy warzywa zrobią się szkliste, wsypujemy rozdrobnione pomidory. Doprowadzić do wrzenia, dodać mięso, zmniejszyć ogień i chwilę dusić pod przykryciem.
Następnie odwracamy, dodajemy pokrojone ogórki. Zmniejszamy gęstość gotując ciecz. Podawane z frytkami, plackami ziemniaczanymi, ryżem lub ciemnym pieczywem. Smacznego!