Kotleciki z cukinii w cieście serowym. Zaskoczę Cię tym przepisem. Sekretem jest jeden składnik

Kotleciki z cukinii w cieście serowym – sposób przygotowania

Kotleciki z cukinii to już klasyka, ale czy próbowaliście już ich w cieście serowym? Są równie proste jak te klasyczne, ale wyróżniają się znacznie pełniejszym i ciekawszym smakiem.

Składniki

  • cukinia – 2 szt
  • ser – 100 gr
  • jajka – 3 szt
  • kolendra – 1 łyżeczka
  • mielona słodka papryka – pół łyżeczki
  • mielony czarny pieprz – jedna trzecia łyżeczki
  • bazylia – pół łyżeczki
  • sól – do smaku
  • bułka tarta – 100 gr
  • zwykła mąka – 1 łyżka
  • olej roślinny – 150 ml

Przygotowanie

Cukinie myjemy, usuwamy końcówki i kroimy w plastry o grubości około 2-3 mm. Rozłóż je obok siebie w kilku warstwach na talerzu, posypując równomiernie każdą warstwę solą. W ten sposób odstawiamy plastry cukinii na 15 minut, aby puściły wodę.

W międzyczasie drobno zetrzyj ser, wbij do niego trzy jajka i posyp drobno posiekaną świeżą lub suszoną kolendrą. Dodaj również słodką mieloną paprykę, pieprz i bazylię, wszystko dokładnie ubij widelcem i wymieszaj z serem na jednolitą masę. W trakcie ubijania dodać również szczyptę soli.

Do drugiego talerza wsyp 100 gramów bułki tartej i wymieszaj z łyżką mąki pszennej. Teraz obtocz każdy spocony plasterek cukinii najpierw w mieszance bułki tartej i mąki, a następnie w cieście jajeczno-serowym. Staraj się całkowicie pokryć każdy plasterek cukinii serem i jajkiem.

Rozgrzej patelnię z około 150 ml oleju roślinnego na kuchence i włóż do niej obtoczoną cukinię i smaż na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.

Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!