Jedna blacha to za mało: Ten kokosowy sernik bez pieczenia robi furorę w moim domu.

Intensywnie kokosowy i błyskawiczny w przygotowaniu, a na dodatek nie wymagający pieczenia sernik na herbatnikach z delikatną białą czekoladą, to świetna alternatywa dla klasycznej wersji tego ciasta na bazie sera.

Składniki:

Masa serowa:

  • 1,3 kg białego sera półtłustego (3-krotnie zmielonego),
  • 3 jajka,
  • 300 g masła extra,
  • 1 i 1/3  szklanki cukru,
  • 300 ml mleczka kokosowego,
  • 3 budynie śmietankowe (na 0,5l mleka),
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych,
  • 15 ml likieru kokosowego .

Polewa:

  • 200 g białej czekolady,
  • 1 łyżka masła,
  • 7 łyżek śmietanki 30%.

Dodatkowo:

  • 300 g herbatników black,
  • wiórki kokosowe,
  • różowa posypka dekoracyjna.

Wykonanie:

1. Masa serowa – W sporym garnku rozpuść masło z cukrem, dodaj ser i jajka, a następnie wlej mleko kokosowe z rozdrobnionymi budyniami i mieszaj energicznie, aż wszystkie składniki się połączą i utworzą jednolitą masę. Nie przestając mieszać, dodaj likier kokosowy, zagotuj i potrzymaj chwilę na małym ogniu.

2. Na dno formy o wymiarach 24 cm x 24 cm ułóż herbatniki i wylej na nie połowę przygotowanej, gorącej masy. W ten sam sposób ułóż kolejną warstwę herbatników, wylej pozostałą część masy i ponownie wyłóż ją herbatnikami. Tak przygotowane ciasto pozostaw do wystudzenia. 

3.Polewa – Czekoladę połam na część i przełóż do rondelka. Dodaj masło, śmietankę i rozpuść w kąpieli wodnej, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowaną w ten sposób polewą polej wystudzony sernik, posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj różową posypką.

4. Gotowy sernik wstaw do lodówki na kilka godzin.

Smacznego! Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!

error: Treść zabezpieczona !!