Kochane przez nas kostki kokosowe: tylko 5 minut i blacha jest pusta.
80
Te pyszne ciasteczka kakaowo-kokosowe stały się ostatnio hitem w moim domu. Goście zawsze proszą o zdradzenie przepisu na ten obłędnie pyszny deser!
Potrzebujesz:
200 g cukru pudru
1 jajko
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju
200 ml mleka
300 g mąki pszennej
1 proszek do pieczenia
Polewa:
150 g cukru pudru
50 g kakao
5-6 łyżek mleka
250 g masła
250 g wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Ciasto:Jajka ubij z cukrem pudrem. Powoli dodawaj do mikstury płynne składniki – olej, miód i mleko. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylej mieszaninę na natłuszczoną blachę do pieczenia. Ciasto piecz w temperaturze 160 ° C przez około 20 minut.
Ponieważ każdy piekarnik piecze się inaczej, dobrze jest sprawdzić gotowość ciasta za pomocą wykałaczki. Po upieczeniu i ostudzeniu pokrój ciasto w kostkę.
Polewa: Wymieszaj cukier puder, kakao i mleko, zagotuj. Następnie dodaj roztopione masło i wymieszaj. Teraz przygotuj dwa pojemniki. Do jednego wlej polewę, do drugiego wsyp wiórki kokosowe. Najpierw obtocz kostki w polewie, a na koniec w wiórkach. Życzę smacznego!