Ciasto Raffaello: Jest chrupiące i lekkie, nie do odróżnienia od zakupionego deseru w cukierni. Przepis.

Doskonały deser o smaku pysznego kokosa – prawie nie do odróżnienia od popularnego deseru Raffaelo. Tego fantastycznego deseru po prostu nie można przegapić na Wielkanoc.

Składniki:

Ciasto

  • 6 białek
  • 20 dkg cukru
  • 10 dkg mąki
  • 10 dkg wiórek kokosowych

Krem:

  • 6 żółtek
  • 40 g budyniu waniliowego
  • 4 łyżki mleka
  • 25 dkg margaryny
  • 25 dkg cukru

Do dekoracji:

  • 5 dkg wiórek kokosowych

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.

Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Mąkę i wiórki kokosowe mieszamy i delikatnie mieszamy z pianką. Warstwa na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w 170°C przez około  20-25 minut.

Dodaj 3 łyżki mleka do śmietanki. Wymieszaj żółtko z budyniem w proszku, 100 ml mleka i pół cukru do uzyskania jednolitej śmietanki. Dodać wrzące mleko i gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając, a następnie ostudzić.

Margarynę ubija się z cukrem w piankę. Schłodzony budyń jest ubijany w margarynie. Krem rozprowadza się następnie na już zimnym cieście.

Wierzch posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj w razie potrzeby orzechami laskowymi, migdałami lub cukierkami Raffaello. Pozostaw do ostygnięcia i podawaj. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!