Babciny przepis na pyszne kluski śląskie – wiem jak zrobić. Są puszyste, miękkie i wyśmienicie smakują.

Wszyscy znamy i kochamy kluski śląskie. Chyba nie ma w Polsce osoby, która chociaż raz nie próbowała tego dania. Jeżeli jednak takie jednostki istnieją, to zlecamy natychmiast to zmienić i spróbować!

Specjalnie dla tych osób, jak i tych które już są fanami tego smaku przedstawiamy przepis na idealne, mięciutkie i puszyste kluski śląskie. Jest to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Do tego by cieszyć nasze podniebienia tym daniem potrzebujemy jedynie czterech składników.

Składniki:

  • jajko
  • ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • sól

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od ziemniaków. Należy je obrać i ugotować. Gdy ziemniaki będą już gotowe, dokładnie je utłucz bądź użyj praski, jeżeli ją posiadasz. Ziemniaki w takiej postaci przełóż na jakąś płaską powierzchnię (blat, stół, stolnica) i uformuj z nich kulę.

Następnie podziel tę kulę na cztery części. Jedną z ćwiartek odłóż, a w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną i wyrób ciasto. Do wyrobionego ciasta dodaj odłożoną wcześniej ćwiartkę, a następnie wbij jedno jajko i posól ciasto do smaku. Ponownie wyrób ciasto.

Z gotowej masy odrywaj po kawałku i twórz kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kuleczce zrób dziurkę, poprzez naciśnięcie jej na środku palcem. Uformowane kuleczki z dziurką wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Mieszaj co jakiś czas, aby nie przykleiły się do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze przez 2 minuty.

Wystarczy polać ulubionym sosem, ewentualnie tłuszczem z cebulką oraz skwarkami i gotowe! Dzięki dziurkom, sos nie spłynie po naszych kluskach, dodatkowo sprawi to, że będą się one równomiernie gotować.

error: Treść zabezpieczona !!