Smaczne klopsiki do zupy: Każdy poprosi o dokładkę. Przepis.
124
Drożdżowe klopsiki do zupy – sposób przygotowania
Knedle drożdżowe w zupie to mile widziana odmiana, ale też rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie przepadają za klasycznymi knedlami z wątróbki. Wypróbuj je według prostego przepisu, a na pewno ci zasmakują.
Składniki
cebula – 1 szt
drożdże – 4 kostki
jajko – 1 szt
pasta czosnkowa (lub czosnek z solą) – do smaku
mielony czarny pieprz – do smaku
świeża lub suszona natka pietruszki – do smaku
bułka tarta – według uznania
olej roślinny lub inny tłuszcz – do smażenia
bulion
Przygotowanie
Drobno posiekaj obraną cebulę. Podgrzej trochę oleju roślinnego lub innego tłuszczu na patelni i pozwól cebuli zeszklić się. Pokrusz cztery kostki świeżych drożdży na patelnię z cebulą i smaż je na tłuszczu, aż zaczną pachnieć. Następnie wyjmij mieszaninę z pieca i pozwól jej ostygnąć.
Do schłodzonej mieszanki cebuli, tłuszczu i drożdży wbić jedno jajko, dodać pastę czosnkową lub kilka ząbków czosnku natartych solą do smaku, popieprzyć, dodać drobno posiekaną świeżą pietruszkę (lub trochę suszoną) i wszystko zagęścić bułką tartą jak potrzebne i przetwarzane, aby uzyskać spójną materię.
W garnku zagotować wodę z masoxem lub bulionem. Z przygotowanego ciasta drożdżowego uformować kulki (powinno wyjść ich około 60), wrzucić do wrzącej wody i gotować przez około 6 minut.
Następnie albo wrzuć knedle drożdżowe bezpośrednio do garnka z gotową zupą, albo rozłóż je na talerze i po prostu zalej je zupą. Świetnie komponuje się ze wszystkimi zupami rosołowymi.