Zobacz, jak ta zupa z klopsikami błyskawicznie spali twoje kalorie i sprawi, że zaczniesz chudnąć już teraz.

Mięso z drobiu to produkt dietetyczny, a jednocześnie bardzo smaczny i wszechstronny. Zupy na bazie kurczaka, takie jak rosół, są nawet zalecane dla pacjentów, ponieważ przywracają siłę.

Większość osób uwielbia zupy z kurczaka: gospodynie za prostotę i szybkość gotowania, a pozostali – za smak i różnorodność. Dzisiaj chcemy podzielić się przepisem na niezwykłą zupę z kurczaka z klopsikami!

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 200 g filetu z kurczaka
  • 1 sztuka marchewki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 ml śmietany 18%
  • 50 g pieczarek
  • ulubione przyprawy do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g bagietki

Przygotowanie:

Najpierw posiekaj marchewkę na cienkie plasterki. Ugotuj kurczaka z marchewką w 2 litrach bulionu warzywnego na średnim ogniu przez około 10 minut. W tym czasie możemy przygotować klopsiki. Weź kilka kawałków bagietki lub bochenka i wydrąż miąższ. Powinno być tyle chleba, aby zmieścił się w dłoni.

W misce połącz pokrojony filet z kurczaka (200 g), miąższ z chleba, śmietanę, jajko i żółtko. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj ulubione przyprawy do smaku. Zmiel składniki za pomocą blendera. W wyniku powinna powstać wilgotna i lepka masa. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj więcej śmietany. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj chleb lub filet.

Zwiększ ogień pod gotującym się bulionem. Używając dwóch małych łyżek stołowych lub dużych łyżeczek do herbaty, uformuj klopsiki i natychmiast włóż je do bulionu. Podczas gotowania klopsików drobno posiekaj 50 g pieczarek. Dodaj je do bulionu i gotuj przez kolejne 3 minuty.

Zupę najlepiej podawać z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.


error: Treść zabezpieczona !!