Umyj ogórki i zalej zimną wodą, odstaw na kilka godzin. Umyj koperek oraz wszystkie liście i pokrój je na mniejsze kawałki.
Obierz czosnek i pokrój każdy zÄ…bek na 3 kawaÅ‚ki. Wysterylizuj sÅ‚oiki. Koperek z liśćmi ułóż na dnie sÅ‚oików (z wyjÄ…tkiem liÅ›ci laurowych), nastÄ™pnie dodaj ogórki – ułóż je tak ciasno, jak to możliwe. Zagotuj wodÄ™ i wlej do sÅ‚oików.
Następnie odlej wodę z słoików z powrotem do garnka i zagotuj. Ponownie zalej nią ogórkami, przykryj pokrywkami i odstaw na 10-15 minut. Ponownie odcedź wodę do garnka, dodaj cukier, sól, liście laurowe i czarny pieprz. Doprowadź do wrzenia.
Zalej ogórki połową marynaty. Dodaj ocet i wlej resztę marynaty, aż słoiki będą pełne. Szczelnie zakręć pokrywki. Odwróć je do góry dnem i zawiń w koc. Odstaw do ostygnięcia. Przenieś schłodzone przetwory w chłodne miejsce. Marynowane ogórki będą zdatne do spożycia przez około 1-2 lata bez sterylizacji.
Ogórki kiszone są niezwykle smaczne i chrupiące, jeśli zastosujesz się do tych wskazów: