Kiełbasa domowa bije sklepową na głowę – a wszystko przez ten jeden, niezastąpiony składnik.

Bez wątpienia, domowej roboty kiełbasa przewyższa smakiem każdą zakupioną w sklepie.

Możemy dokładnie wiedzieć, co się w niej znajduje, co jest jej dużą zaletą. Charakteryzuje się unikalnym smakiem i doskonale nadaje się do stworzenia pikantnej wersji tego aromatycznego mięsnego dania.

Przepis zawiera następujące składniki:

  • 1 łyżeczka suszonego kopru,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
  • 1,5 kg wołowiny,
  • 2 kg udek z kurczaka,
  • 350 ml bulionu,
  • 75 g soli,
  • 2 łyżeczki papryki,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 papryka,
  • osłonki do kiełbasy.

Instrukcje przygotowania są następujące:

  1. Oddziel mięso od kości. Kości, ziarna pieprzu i sól dodaj do przygotowania bulionu. Po przecedzeniu, bulion umieść w lodówce.
  2. Wołowinę i tłustsze kawałki kurczaka zmiel w robocie kuchennym. Pozostałą wołowinę i kurczaka pokrój w kostkę o wielkości ok. 2 cm, dodaj miód i wymieszaj.
  3. W osobnym naczyniu połącz przyprawy z solą. Dodaj tę mieszankę do mięsa i dokładnie wymieszaj. Następnie, stopniowo dodawaj zimny bulion.
  4. Formuj kiełbaski średniej wielkości, wypełniając osłonki mieszaniną mięsną. Upewnij się, że do środka nie dostaje się powietrze. W przypadku pojawienia się powietrza, przebij je cienkimi igłami.
  5. Po uformowaniu kiełbas, powieś je w linii prostej i pozostaw w temperaturze pokojowej na około dwie godziny do ostygnięcia. Następnie gotuj kiełbasy przez 1,5 do 2 godziny w temperaturze 80-85 stopni Celsjusza.
  6. Po ugotowaniu, pozostaw kiełbasy do ostygnięcia na minimum 12 godzin, a następnie zapakuj je w papier i umieść w lodówce.


error: Treść zabezpieczona !!