Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach – Upiecz ciasto na kefirze. Przepis.
135
Jeśli masz w lodówce otwarty kartonik kefiru, nie spiesz się, aby go wylać! Śpieszymy Ci z pomocą ze sprawdzonym przepisem na ciasto na bazie Twojego ulubionego produktu mlecznego. Kolejna świetna wiadomość: nie potrzebujesz drożdży! Proces robienia ciasta jest tak szybki i prosty, że zapomnisz o żmudnym, wielogodzinnym wyrastaniu ciasta drożdżowego.
SZYBKIE CIASTO NA KEFIRZE
SKŁADNIKI NA CIASTO
1 łyżka kefiru
4 łyżki mąki
2 jajka
2 łyżki stołowe oleju roślinnego
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
0,5 kg mielonego kurczaka
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE
Najpierw przygotuj nadzienie: dodaj czarny pieprz i sól do przygotowanego mięsa mielonego.
Połącz kefir i sodę w głębokim pojemniku. Po przejściu reakcji (zniknie piana) dodaj sól, cukier, olej roślinny i jajka. Ubij wszystko trzepaczką lub mikserem.
Stopniowo dodając mąkę ugniataj ciasto. Będzie gotowe, gdy całkowicie straci lepkość.
Oddziel małe kawałki ciasta i uformuj w płaskie ciastka.
Do każdej części włożyć niewielką ilość mięsa mielonego i delikatnie połączyć brzegi ciasta. Smaż ciasto w oleju słonecznikowym na złoty kolor.
Gorące ciasto najlepiej podawać z domową śmietaną. Smacznego dla Ciebie i Twojej rodziny!