Prosty tort karpatka. Oto jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz

Prosty tort „Karpatka” – sposób przygotowania

Nie wystarczy zrobić klasyczne wianki i wiatraczki z ciasta francuskiego. Tworzy również oryginalne ciasto wypełnione kremem waniliowym.

Do ciasta

  • woda – 120 ml
  • mleko – 120 ml
  • sól – pół łyżeczki
  • cukier – 1 łyżeczka
  • masło – 80 gr
  • zwykła mąka – 150 gr
  • jajka – 4 szt
  • cukier puder do posypania – wedle uznania

Do kremu

  • jajka – 2 szt
  • cukier – 150 gr
  • cukier waniliowy – do smaku
  • skrobia – 50 gr
  • mleko – 500 ml
  • masło – 180 gr

Do rondelka wlewamy wodę i mleko, dodajemy masło, sól i cukier i stawiamy na kuchence do rozpuszczenia masła, cały czas mieszając. Następnie dodać mąkę i ciągle mieszać, aby ciasto się nie paliło, cała mąka musi być wymieszana z ciastem. W garnku powinna powstać warstwa, ale nie powinna się palić. Następnie wyjmij patelnię z ciastem z pieca i pozwól mieszance ostygnąć do około 50°C.

Stopniowo mieszaj jajka w cieście, jedno po drugim, używając miksera lub dłoni i drewnianej łyżki. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej połowę ciasta. Ale pozostaw jego powierzchnię falistą, nie wygładzaj jej w żaden sposób. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec ciasto przez 30 minut. Następnie zrób to samo z drugą połową ciasta.

W trakcie pieczenia przygotuj krem. Jajka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym lub esencją waniliową oraz skrobią i utrzeć na pastę. Doprowadzić mleko do wrzenia, następnie wlać mniej więcej połowę do owsianki i wymieszać.

Następnie wlej mieszaninę do reszty mleka, postaw na kuchence i gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmij patelnię z ognia, energicznie mieszaj przez 30 sekund, a następnie ponownie postaw na ogniu na 40 sekund. Umieść mieszaninę w misce, przykryj jej powierzchnię folią spożywczą, aby zapobiec tworzeniu się skorupy i pozostaw do ostygnięcia. Na koniec wbić miękkie masło.

Połóż dolny korpus na talerzu i umieść wokół niego brzeg ciasta. Pokryj ciasto całym kremem i połóż drugie ciało na wierzchu nierówną stroną do góry. Ciasto odstawiamy na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i gotowe.


error: Treść zabezpieczona !!