Karkówka w kremowym sosie czosnkowo-cebulowym

Składniki:

  • 350 g karkówki wieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • kruszony kminek
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka zwykłej mąki
  • 1 łyżka musztardy
  • 400 ml bulionu
  • 200 g śmietany kremówki
  • sok z cytryny (do smaku, nie musi być)

Kluska:

  • 250 g mąki półgrubej
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • 1 starsza pełnoziarnista bułka
  • 1-2 małe jajka (2 są smaczniejsze)
  • szczypta soli
  • 50-60 ml mleka
  • 20 gramów boczku

Przygotowanie:

Pokrój cebulę, obierz i pokrój w półpierścienie. Rozgrzać masło na głębokiej patelni i podsmażyć cebulę na złoty kolor. Oczyszczone mięso pokroić w kostkę, sól, pieprz, kminek, dodać na patelnię z cebulą z łyżką smalcu i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Do mięsa wcisnąć czosnek, oprószyć mąką, dodać musztardę i mieszać przez kilka minut.

Zalać połową zimnego bulionu mięsnego lub warzywnego. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć temperaturę i od czasu do czasu mieszając gotować powoli do miękkości mięsa, ok. 35-40 minut. W razie potrzeby dodać gorący bulion. Na razie ugotujemy przystawkę. Jeśli mamy robić pierogi, zagotować wodę i posolić.

Składniki na pierogi (bułkę i boczek pokroić w kostkę) wymieszać w misce na sztywniejsze ciasto. Przełożyć na oprószony mąką wałek lub matę do ciasta, zagnieść i uformować rożek. Włożyć do wrzącej wody i gotować 10-12 minut, odwrócić kluski i gotować jeszcze 10 minut.

Do miękkiego mięsa dodać śmietanę i chwilę dusić, posolić do smaku lub skropić cytryną. Sos możemy miksować na gładką masę. Podawane z ryżem, makaronem lub bułką z kluskami.


error: Treść zabezpieczona !!